• Súťaž - Bezpečná škola

          • Žiaci sa v mesiaci apríl zapojili do Medzinárodnej neformálnej súťaže v kreslení pod názvom:

             ,, BEZPEČNÁ ŠKOLA“.

             

                 Cieľom súťaže bolo zvýšiť povedomie a bezpečnosť na školách. Vytvoriť bezpečnú, zdravú a podporujúcu školskú atmosféru prostredníctvom kreatívneho vyjadrenia.

            Žiaci mali vytvoriť projekty na vybrané témy, ako napr.: Prevencia šikany, Bezpečnosť na internete, Emocionálna podpora, Fyzická bezpečnosť, Inkluzivita a diverzita, Prvá pomoc a núdzové situácie.

            Kresby - projekty  museli súvisieť s bezpečnosťou škôl, bojom proti šikane a kyberšikane.

          • Veľkonočné zvyky a tradície

          • 21.3.2024 sa v našej škole uskutočnila pekná aktivita s názvom Veľkonočné zvyky a tradície. Žiaci spolu s MOV pripravili výstavu a ochutnávku rôznych veľkonočných špecialít, ale aj ochutnávku zdravých jedál. Bola pripravená prezentácia o Veľkej noci, tvorivé dielne, pletenie korbáčov. V telocvični si mali možnosť žiaci i hostia zahrať stolný tenis, hádzali šípky. Bol pripravený aj kultúrny program- pochovávanie Moreny. V našej knižnici bola pripravená výstava knižiek pri príležitosti mesiaca Marec-mesiac knihy. Našu školu navštívili i milí hostia z CSS Fantázia KNM, žiaci a pedagógovia zo ŠZŠ KNM, SŠ Žilina, Vojtaššáka a rodičia našich žiakov.

          • Upozornenie - Vírusová hepatitída (žltačka) typu A

          • Hepatitída typu A – označovaná aj ako „choroba špinavých rúk“, je prenosné ochorenie, ktorého pôvodcom je vírus hepatitídy A. Zdrojom nákazy je infikovaný človek v infekčnom štádiu ochorenia, kontaminovaná voda a potraviny. Najčastejšie sa prenáša priamym kontaktom – špinavými rukami, pri nedodržaní zásad osobnej hygieny (nedostatočné umývanie rúk po toalete, pred jedlom), tesným kontaktom (hlavne v rodinách, detských kolektívoch) alebo nepriamo – prostredníctvom kontaminovanej vody či potravín. Vírus je značne odolný voči vplyvom vonkajšieho prostredia.

            Ochorenie u človeka spôsobuje vírusový zápal pečene. Zo začiatku príznaky pripomínajú chrípku a gastrointestinálne ťažkosti, spojené s bolesťou brucha, kĺbov, nechutenstvom, nevoľnosťou, únavou, zvýšenou teplotou, neskôr býva prítomný aj tmavý moč, prípadne svetlá stolica alebo hnačka. Objaviť sa môže aj žlté sfarbenie očí a kože. Prvé príznaky sa môžu objaviť až mesiac po tom, čo sa človek infikoval vírusom hepatitídy A. Inkubačná doba (čas od vniknutia vírusu do organizmu, až po objavenie sa prvých príznakov) je v tomto prípade v rozmedzí 15 – 50 dní. Priebeh je väčšinou mierny, u detí môže v niektorých prípadoch infekcia prebiehať bez viditeľných príznakov. Závažnosť ochorenia stúpa s vekom. Napriek tomu, nie je prechod do chronického štádia.

            Ako sa chrániť pred žltačkou typu A?

            Preventívne opatrenia v súvislosti s hepatitídou A pozostávajú v dodržiavaní hygienických opatrení. Významnú úlohu zohráva hygiena rúk, dôsledne si umývajte ruky po použití toalety, pred jedlom, po príchode domov a pod. Dbať na čistotu svojich rúk je veľmi dôležité, pretože prenos infekcie je možný už aj v období pred príznakmi ochorenia. Rovnako sa odporúča zamerať sa na predmety, s ktorými prichádzate priamo do kontaktu (kľučky, vodovodné batérie, splachovacie zariadenia WC) a pravidelne ich dezinfikovať. Ďalej sa uplatňujú faktory, ktoré pôsobia preventívne, a to vysoký hygienický štandard bývania, hromadné zásobovanie obyvateľstva nezávadnou pitnou vodou z kontrolovaných vodovodov, zabezpečenie kanalizácie.

            Na prevenciu hepatitídy A je k dispozícii aj bezpečná a účinná vakcína, očkovanie je účinným prostriedkom pred ochorením. Očkovanie proti vírusovej hepatitíde A sa odporúča osobám, ktoré pracujú v potravinárstve, osobám pred plánovanou cestou do krajín s nízkou hygienickou úrovňou a vysokou cirkuláciou vírusu v populácii, deťom vo veku dvoch rokov žijúcich v miestach s nízkym sociálno-hygienickým štandardom a pod. Po podaní očkovacej látky do tela nastupuje ochrana za 2-3 týždne. (O schéme očkovania sa poraďte so svojim ošetrujúcim lekárom).

            V prípade akýchkoľvek otázok, alebo ďalších informácii kontaktujte oddelenie epidemiológie na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva so sídlom v Čadci na tel. č.:

            • 041/4302660,
            • 041/4302661,
            • 041/4302662.

             

            (Zdroj: www.uvzsr.sk, www.who.int, Strehárová A a kol.: Aktuálne kapitoly z infektológie, ISBN 978-80-8082-108-1)

            Pripravilo: Oddelenie podpory zdravia a výchovy k zdraviu

            Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Čadci

          • Odborná exkurzia žiakov

          •      Dňa 12.3.2024 za zúčastnili žiaci učebného odboru gastronomické služby odbornej exkurzie vo Viliji Čadca. Žiaci si prešli cukrárskou a pekárskou výrobou.  Pozreli si nové technológie pri výrobe cukrárskych a pekárskych výrobkov, plne automatizované výrobné linky na výrobu chleba. Exkurzia bola veľmi zaujímavá a poučná. 

            Ďakujeme zamestnancov Vilije Čadca za možnosť exkurzie a sprevádzanie.

             

          • Voľné pracovné miesto - majster odborného výcviku

          •      Spojená škola internátna v Kysuckom Novom Meste príjme na pracovnú pozíciu majstra odborného výcviku v učebnom odbore stavbár na 100 % úväzok. Minimálne vzdelanie úplne stredné odborné s maturitou a  výučným listom v stavebnom odbore, pedagogické vzdelanie je vítané.  Zdravotná spôsobilosť, znalosť práce s počítačom, prax vítaná.

            Bližšie informácie po osobnom pohovore. 

          • Voľné pracovné miesto - vychovávateľ

          •      Spojená škola internátna v Kysuckom Novom Meste príjme na pracovnú pozíciu vychovávateľa v školskom internáte s nástupom od 1.9.2024. Minimálne vzdelanie stredoškolské alebo vysokoškolské pedagogické vzdelanie v odbore vychovávateľstvo. Pracovný úväzok na 100%. Znalosť práce s PC, prax je vítaná.

            Bližšie informácie po osobnom pohovore.

        • Marec mesiac knihy - výzva
          • Marec mesiac knihy - výzva

          •      Vezmite si dnes do rúk knihu, ktorú si chcete už dlhšie prečítať, ale odkladali ste ju na neskôr. Ak si v priebehu marca-mesiaca knihy z nej prečítate každý deň 10 strán, zvládnete aj 300 stranovú  knihu. Ak má vaša obľúbená kniha 200 strán, stačí vám z nej denne prečítať 6-7 strán. Prijímate túto výzvu? Skúste to. Môžete nám potom  napísať o tejto knižke do školského časopisu.

          • Vyhodnotenie školskej súťaže odborných vedomosti a praktických zručností

          •      Dňa 16.2.2024 sme vyhodnotili školské kolo súťaže odborných vedomosti a praktických zručností, ktorej sa zúčastnili žiaci vo všetkých učebných odboroch a vo všetkých ročníkoch. Súťaž sa uskutočnila v mesiaci február a najlepší žiaci boli odmenení peknými vecnými cenami a diplomami. Najlepší žiaci nás budú reprezentovať v celoslovenských súťažiach zručnosti.

          • Fašiangový pochod masiek v našej škole - 13.2.2024

          •     Obdobie fašiangov a obzvlášť potom „Fašiangový sprievod“ si ľudia spájajú predovšetkým s maskami, ktoré sa vydávali na cestu dedinou či mestom, aby obveselili miestne obyvateľstvo.

            TUROŇ patril k najčastejším fašiangovým maskám. Meno masky pochádza zo slova tur, čiže býk. Je to zviera, ktoré symbolizuje silu a plodnosť.

            S TUROŇOM chodila skupina štyroch až piatich fašiangovníkov, nazývaných aj Turôni: strelec, hájnik, poľovník, mäsiar, žobrák, kominár, stará baba s pankhartom(figurínou dieťaťa) a pod.

            Čím bola maska vtipnejšia, tým zvyčajne medzi ľuďmi budila väčšiu pozornosť. Veľkým favoritom sa preto stala aj kobyla tvorená dvoma osobami, z ktorých jedna predstavovala hlavu a druhá zadnú časť tela.

            Sprievod tvorili väčšinou muži preoblečený za ženy, alebo mali masky symbolizovať zlé povahové vlastnosti ako pýchu, hnev, zlosť.......

            Čim väčší strach maska vzbudzovala, tým lepšie. Verilo sa, že takáto maska vystraší zlých duchov v dome a tí nebudú obťažovať celý rok domácich.

            Ďalšie pre fašiangy tradičné masky, ktoré sa v fašiangových sprievodoch hojne objavovali, zahŕňali postavu kominára s rebríkom, babu s nošou, prespanka, poľovníkov či hajtmana. Medzi symboly plodnosti patrí napríklad maska ženícha, nevesty a cigánky s kočíkom. Mužskú plodivú silu potom znázorňovali rôzne zvieracie masky, kam patril kôň, koza, kohút alebo bocian.

            Pred popolcovou stredou sa vypekali šišky, chodili masky  a v stredu  začal pôst.

             

          • Pracovná porada školských podporných tímov

          •      Dňa 30.1.2024 sa v Spojenej škole internátnej, Murgašova 580, KNM uskutočnila pracovná porada školských podporných tímov pod vedením riaditeľky CPP KNM, Mgr. Aleny Žabkovej. Porada bola určená pre výchovných poradcov, školských sociálnych pedagógov a školských psychológov základných škôl.

                 Pracovnú poradu otvorila, Mgr.Alena Žabková. Následne účastníkov porady privítal riaditeľ školy, PaedDr.Roman Stecher, MBA a poukázal na záujem o spoluprácu v špeciálnom školstve v rámci komplexného riešenia špeciálneho školstva. Účastníkom porady bola predstavená SŠI KNM prezentáciou s hovoreným slovom výchovnou poradkyňou našej školy, Mgr.Miroslavou Svrčkovou. V rámci porady si účastníci prezreli priestory našej školy, učebne, dielne, telocvičňu a priestory praktickej školy. Potom sa účastníci presunuli do Špeciálnej základnej školy, Lipová v KNM, kde si taktiež mali možnosť prezrieť priestory školy.

        • Vážení rodičia a priatelia školy
          • Vážení rodičia a priatelia školy

          • Pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

            Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

            Finančné prostriedky budú použité na:

            • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
            • skvalitnenie vybavenia školy

            Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, prikladáme link na tlačivá.

             

          • Burza stredných škôl v Kysuckom Novom Meste

          • Aj naša škola sa zúčastnila Burzy stredných škôl, ktorá sa konala 10.1.2024 v Dome kultúry v KNM. Naša škola sa predstavila budúcim záujemcom o štúdium v našej škole prezentáciou, propagačným materiálom o našej škole a výrobkami našich žiakov.